EKO – PROJEKTI

Projekt: DA MORE OSTANE PLAVO
page1
Slike sa Eko Akcije – Split 24.05.2019.  #DAMOREOSTANEPLAVO

IMG_20190524_170054

IMG_20190524_170109

IMG_20190524_170120

IMG_20190524_182625
POKRETANJE SCUBA SEKCIJE U RONILAČKOM KLUBU „SPLIT“
Ponovno pokretanje scuba ronilačke sekcije u svrhu provođenja športskih djelatnosti; natjecanja u podvodnoj orijentaciji, natjecanje u podvodnoj fotografiji i kontinuirano organiziranje ekoloških akcija . Ova sekcija je bila zanemarena proteklih 20 godina jer su većinu članova u KŠR „Split“ činili podvodni ribolovci . Sada kad smo osnovali „novi“ klub koji u svom cilju i području djelovanja podržava bavljenje scuba ronjenjem javlja se potreba i želja za „oživljavanjem“ sekcije jer imamo stručne i obrazovane instruktore ronjenja koji mogu provoditi zadate obaveze i zadaće,odlaske na natjecanja koje organizira matični savez – HRS. Svake godine organiziramo ekološke akcije koje provodimo roneći na dah , što je jako zahtjevno i nije potpuno zadovoljavajuće jer more je onečišćeno i na dubinama na kojima se može jedino raditi sa ronilačkim bocama. Imamo vlastite prostore, infrastrukturu, ali potpuno zastarjelu i neispravnu opremu za autonomno (scuba) ronjenje ( preko 25-30 godina) .
Za početak oformili bi tim od 6-7 članova RK „Split“ koji bi redovito provodili akcije čišćenja podmorja ili sudjelovali kao potpomagajući članovi drugim bratskim klubovima dok bi ostali članovi potpomagali izvana. Kroz dodatne tečajeve i edukaciju ostalih članova koju bi provodili naši instruktori iz RK „Split“ cilj nam je do kraja 2019 godine imati 8-10 stručno osposobljenih članova za autonomno (scuba) ronjenje a u cilju provođenja ekoloških akcija i očuvanja Jadrana, te konstanto upozoravanje na važnosti očuvanja i zaštite okoliša i morskog eko sustava.

Underwater image of a turtle with plastic on his head.

Underwater image of a turtle with plastic on his head. © Troy Mayne / Oceanic Imagery Publications

Ronjenje je jedna od najbrže rastućih grana sportskog turizma i traje svih 365 dana godišnje. Naša strana Jadrana je zbog razvedenosti obale mamac brojnim svjetskim turistima i svake godine bilježimo rast u svim granama turizma. Ono što je zabrinjavajuće je povećanje svih tipova otpada na svim lokacijama. Kako svake godine radimo ekološke akcije vidimo stanje na terenu ( morskom dnu) i zabrinjavajuće je da se novi otpad nalazi na područjima koje smo prethodne godine očistili. Zato je potrebno provoditi ekološke akcije više puta na godinu i kroz sportske manifestacije, objave u medijima upozoravati na ovaj veliki problem.

Prva faza projekta je nabavka sportske ronilačke opreme i osposobljavanje članova RK „Split“ za autonomno ronjenje.

Druga faza projekta je izvid na terenu i označavanje onečišćenog područja.

Treća faza projekta je dogovaranje datuma i medijska promidžba akcije.

Četvrta faza projekta je djelovanje i izvršavanje akcije na terenu.

#DAMOREOSTANEPLAVO

Za donacije i pomoći projektu molimo uplatite na:
Ronilački Klub “Split”
Lučica 4, 21000 Split
OIB:17535863278
IBAN:HR0523600001102494520 (ZABA)